TKD Dediščina v roka najmlajših: Redka, dragocena znanja, spretnosti in veščine

Z otroki smo se spraševali kaj so to redka, dragocena znanja, spretnosti in veščine. V lokalnem okolju smo s pomočjo staršev in znancev poiskali ljudi, ki še vedno negujejo  že skoraj pozabljene spretnosti ter so se nam bili pripravljeni predstaviti s svojim znanjem in delom. Tako so nas v vrtcu obiskali čebelar, pletar, mojstrica polstenja volne, mojstrica kvačkanja in klekljarice. V Učnem vrtu dr. Derganca pa smo se udeležili delavnice obdelave čebeljega voska ter se pod vodstvom poznavalcev sprehodili čez zeliščni in sadni vrt. V vrtcu smo se seznanili z ličkanjem in ruženjem koruze. Ob vsem prej naštetem smo prebrali več pravljic, ki pripovedujejo o čebelah, volni, šivanju ali krojenju. Ko smo uspeli strniti vtise o vsem, kar smo novega izvedeli, smo veliko likovno, glasbeno in plesno ustvarjali. Med drugim smo spoznali, da tudi mi v vrtcu vsakodnevno negujemo že skoraj pozabljeno znanje. Tako je folklorni krožek našega vrtca nastopil na otvoritvi razstave »Obrazi dediščine Jugovzhodne Slovenije«, ljudsko izročilo skozi otroški ples, igro in petje. Izdelke, ki so v našem vrtcu nastali v okviru Tedna kulturne dediščine pa smo ponosno razstavili na prireditvi Praznovanje jeseni.

a8b889cd164249e73ba2ac20ef10ccd4

Preberite več ...

UTRINKI DEJAVNOSTI V SKLOPU EVROPSKEGA TEDNA MOBILNOSTI 2023

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2023 smo v našem vrtcu izvedli kar nekaj aktivnosti:

- tradicionalno prireditev JAZ IN OČKA TEČEVA - OSMIČ: zabavni dogodek, kjer so se v teku pomerili otroci stari od 2 do 6 let skupaj s svojimi očki,

ZAPRTJE ULICE: za en dan smo za ves promet zaprli del Šolske ulice pred vrtcem. Z otroki smo izvedli različne aktivnosti: kolesarjenje, rolanje, vožnja s skiroji ter poganjalci, igre z žogami, talne igre, različne poligone ...,

- v tednu mobilnosti je bilo za ves promet ZAPRTO PARKIRIŠČE pri šoli in tam smo izvajali različne gibalne dejavnosti, 

- v sodelovanju s starši, so otroci izvajali program BELI ZAJČEK. Odzivi staršev in otrok so bili zelo spodbudni in tako so bili kožuščki zajčkov iz dneva v dan bolj beli. Letos je bilo vključenih kar 150 otrok.

Aktivnosti so se izvajale v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so poleg Občine Semič sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe, posredniški organ pa je Ministrstvo za infrastrukturo.

IMG 1462

Preberite več ...

NASTOP MLADIH FOLKLORNIKOV

f3

 

 

Novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Kulturni center Semič, so v četrtek, 12.10. 2023 odprli razstavo "OBRAZI DEDIŠČINE JUGOVZHODNE SLOVENIJE".  

Za kulturni program, so poskrbeli mladi folklorniki našega vrtca. Predstavili so se z dvema točkama. Čestitke  za lep nastop.

 f1  f7

f5 f6

 

NAJBOLJ ŠPORTNI VRTEC - SREBRNO PRIZNANJE ZA ŠOLSKO LETO 2022-2023

V četrtek, 28. 9. 2023, je v Športni dvorani Brežice potekala slavnostna podelitev priznanj za najbolj športne vrtce in šole.

Tudi mi smo se skozi vse šolsko leto trudili in našim otrokom ponudili različne športne dejavnosti in dogodke, ki so se jih z veseljem udeleževali. Imeli pa smo tudi zelo veliko podporo staršev. Zato smo zelo veseli in ponosni, da je naš vrtec prejel srebrno priznanje Zavoda Republike Slovenije za šport Planica, za najbolj športni vrtec, za šolsko leto 2022/2023.

20230929 072620

Preberite več ...

MNOŽIČNI TEK OTROK

Tudi letos smo se pridružili akciji Atletske zveze Slovenije in odtekli najbolj množičen tek otrok »Začni mlad, tekmuj pošteno«. Teka so se udeležili otroci od drugega leta starosti naprej. Skupaj je teklo 128 otrok.

20230926 100443

Preberite več ...

JAZ IN OČKA TEČEVA - OSMIČ

Včeraj, 20. 9. 2023, je bilo na zelenici pri KC Semič zelo živahno. V okviru Evropskega tedna mobilnosti je potekal dogodek »JAZ IN OČKA TEČEVA«. Že osmič so se otroci skupaj z očki, dedki, strici pomerili v teku.

Vse prisotne sta pozdravili županja ga. Polona Kambič in pomočnica ravnatelja za vrtec Vanesa Požek. Otroci so tekli v petih skupinah, stari od 2-6 let. Vsi sodelujoči so na cilju prejeli medalje, prvi trije v vsaki skupini pa tudi priznanje. Veseli smo, da je udeležba vsako leto višja, dogodek pa v lokalni skupnosti vse bolj prepoznan.

IMG 20230920 172810

Preberite več ...